juli 23, 20214 Minutes

Wat zijn overtuigingen?

We hebben allemaal belemmerende overtuigingen die ons in de weg staan; Binnen relaties, je loopbaan, je financiële voorspoed, eigenwaarde, je lichaam en je gezondheid. Wil je echt iets blijvend en effectief veranderen, dan is dat waar je moet zijn.

In dit artikel

Je kan bijvoorbeeld met je bewuste geest denken dat je de moeite waard bent, en je kan flink wat redenen bedenken waarom dat het geval is. Maar, als je onderbewuste geest dit niet helemaal gelooft zal dit je altijd een onzeker gevoel geven. Dit geeft je het kritische stemmetje dat dingen zegt als: ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘het lukt mij nooit’ of ‘ik trek altijd de verkeerde mannen aan’. Dit zorgt voor een strijd tussen je bewuste- en onbewuste geest, en raad eens wie wint? Hoe hard je ook je best doet, het lukt vaak maar niet om te veranderen. Dat komt omdat 95% van wat je voelt, denkt, en doet wordt aangestuurd door je onderbewustzijn. Alle obstakels in je leven zijn daarmee een reflectie van belemmerende overtuigingen die je ergens in je jeugd hebt opgepikt.

Voorbeelden belemmerende overtuigingen

 • Ik ben waardeloos
 • Bij mij lukt nooit iets
 • Niemand luistert naar mij
 • Ik ben het niet waard om van te houden
 • Ik ben stom
 • Ik trek altijd de verkeerde mannen aan
 • Ik ben zwak
 • Ik verdien geen succesvolle carrière
 • Ik ben slecht
 • Ik ben een egoist
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik verdien het niet om geliefd te worden
 • Ik ben een mislukking
 • Ik ben lelijk
 • Ik hoor er niet bij
 • Niemand houd van mij
 • Ik doe er niet toe
 • Ik ben tot last

Voorbeelden ondersteunende overtuigingen

 • Ik doe mijn best, en mijn best is goed genoeg
 • Ik accepteer mezelf ten diepste
 • Ik ben trots op wie ik ben
 • Ik vertrouw mezelf
 • Ik ben mijn eigen beste vriend
 • Ik ben het waard om van mezelf te houden

Verdriet

 • Ik laat het pijnlijke verleden los en kijk met verlangen uit naar het goede dat op me wacht
 • Ik kan de zonneschijn voelen, zelfs als het bewolkt is
 • Ik zegen al degenen die me pijn hebben gedaan en laat hen los
 • Zoals ik vergeef, zo word ik vergeven
 • Ik erken mijn gevoelens als een noodzakelijk onderdeel van mijn genezingsproces

Relaties

 • Het is gemakkelijk voor mij om anderen liefde te geven
 • Het is gemakkelijk voor mij om liefde van anderen te ontvangen
 • Ik ben een intieme, hartstochtelijke relatie waard
 • Ik sta nu helemaal open voor een krachtige, intieme relatie
 • Ik ben in staat om in mijn relaties mijn individualiteit te behouden
 • Ik sta anderen toe hun lessen in een relatie te leren

Gezondheid

 • Ik ben veilig
 • Mijn lichaam geneest zichzelf, natuurlijk en snel
 • Ik hou van mijn lichaam en accepteer het zoals het verandert
 • Ik laat de helende energie van liefde nu door mij heen stromen
 • Het is veilig, fijn en gemakkelijk voor mij om slank en gezond te zijn
 • Mijn lichaam is geheeld, hersteld en vol energie

Geschreven door Kelly Kluve