december 20, 20218 Minutes

Waarom veranderen vaak niet lukt

Let’s be honest… Hoe vaak heb jij een boek gelezen over persoonlijke groei, naar een zelf-hulp podcast geluisterd, of een masterclass gevolgd met de intentie om iets aan je leven te veranderen? En, hoe vaak kreeg je een high, op het moment dat je er helemaal in zat… die al snel weer verdween en je achterliet precíes waar je begon? We kennen dit allemaal wel, maar hoe komt dat toch telkens? Je hebt alle informatie en middelen verzameld die je nodig hebt om dit succesvol te volbrengen. Toch lukt het vaak niet. Waarom?

 

Zorgt informatie en motivatie voor verandering?

Aan de kennis ligt het vaak niet. Want weet je, al bezit je alle kennis van de wereld, dat alleen zorgt er niet voor dat je jouw diepste verlangens ook gaat waar maken. Je bent er misschien achter gekomen dat de oorzaak hiervan meer bij jou zelf ligt.

Dus, wat doen we dan? We leggen de schuld vaak neer bij onze motivatie, doorzettingsvermogen en wilskracht. Vaak trekken we de conclusie: “Blijkbaar heb ik niet voldoende motivatie, doorzettingsvermogen of wilskracht om deze verandering te realiseren.” We gaan op zoek naar manieren om onszelf te motiveren. En toch doen we het nog steeds niet. Hoe komt dat?

In feite gebruiken de meeste mensen een benadering voor verandering die bijna gedoemd is om te mislukken. Bij deze benadering ziet de veranderingsformule er als volgt uit: Informatie + Motivatie = Verandering

Voor de meeste mensen die verandering te weeg proberen te brengen is dit volkomen logisch. Dit is namelijk ook precies hoe de meeste ouders, leeraren, coaches, psychologen en werkgevers te werk gaan. Er wordt uitgegaan van het idee dat: Als je weet wat je moet doen, weet hoe je dat moet doen, en als je gemotiveerd bent (positief óf negatief), dat voldoende is om de juiste actie te ondernemen. Maar wees eerlijk, stelt deze benadering je ook echt in staat om de verandering door te voeren en die ook daadwerkelijk vast te houden? Voor de meesten van ons is het antwoord nee.

 

laten we eens kijken naar een voorbeeld:

Zo wilde Chantal bijvoorbeeld stoppen met tekeergaan tegen haar kinderen op het moment dat ze iets deden wat zij niet leuk vond. Bijvoorbeeld wanneer ze bleven zeuren, eten op de grond gooide of stout waren geweest. Dat lukte een paar dagen. Maar na drie dagen hield ze het niet meer vol en werd ze boos op haar kinderen. Waarom was het zo moeilijk voor Chantal om te veranderen?

Ze was gemotiveerd om te veranderen. Ze voelde zich schuldig omdat ze tegen haar kinderen schreeuwde. En ze wilde een gezonde relatie met hen hebben. Ze had informatie over waarom deze verandering nuttig was. Ze had ouderschapsboeken gelezen en wist dat schreeuwen op de lange termijn geen goede oplossing was. Ondanks dat ze de informatie en motivatie had, kon ze de verandering niet volhouden. Als motivatie plus informatie niet gelijk staat aan verandering, wat dan wel?

 

Wat zorgt voor verandering?

Ons gevoel en gedrag uiteindelijk het resultaat van je overtuigingen. Dus als we niet handelen, is dat niet omdat we niet voldoende gemotiveerd zijn; we hebben overtuigingen die als barrières werken. Onze motivatie wordt dan overrulend door overtuigingen. Informatie plus motivatie is niet voldoende om emotionele en gedragspatronen te veranderen, omdat de overtuigingen die ze veroorzaken niet zijn geëlimineerd. Je hebt nog steeds informatie en motivatie nodig, maar je trekt overtuigingen af. Dat maakt blijvende verandering mogelijk. De succesvolle veranderingsformule ziet er daarom als volgt uit: Informatie + Motivatie – Overtuigingen = Verandering

Chantal elimineerde een paar belemmerende overtuigingen zoals:

  • “Als de kinderen niet doen wat ik wil dan respecteren ze mij niet”
  • “Ik moet boos worden op de kinderen om hun aandacht te krijgen”
  • “Als kinderen niet gehoorzamen, doen ze dat om mij te pesten”

Daarvoor in de plaats koos ze ondersteunende overtuigingen zoals:

  • “Ik zie en erken de gevoelens en emoties van mijn kinderen”
  • “Ik ben een goede moeder”
  • “Ook als de kinderen mij uitdagen laat ik mij leiden door liefde”

Nadat deze overtuigingen waren getransformeerd, vertelde ze dat ze niet meer boos werd wanneer haar kinderen haar uitdaagde. Ze kon zich beter afstemmen op wat haar kinderen nodig hadden. Daardoor werd het een stuk gezelliger in huis en verbeterde de relatie met haar kinderen. Kan verandering echt zo eenvoudig zijn?

 

Overtuigingen: Het sleutelelement voor verandering

Verandering lijkt vaak ontzettend lastig omdat we vast houden aan een benadering die niet werkt en daarbij het sleutel element; de overtuigingen, achterwege laten. Ondanks alle informatie en motivatie blijven de overtuigingen nog steeds op de achtergrond zoemen, klaar om het over te nemen als we even niet gefocust zijn op de verandering.

De meeste mensen beseffen half niet hoeveel impact overtuigingen hebben op hun leven. Maar, Jij hebt nu de sleutel voor werkelijke transformatie in handen. Want, heb je de belemmerende overtuigingen geëlimineerd, dan kunnen ze je niet meer van je pad afbrengen. Je voelt je vrij om die stip aan de horizon na te jagen. Je nieuwe ondersteunende overtuigingen geven je richting om daar te komen. Dus, heb je weleens iets proberen te veranderen zonder de gewenste blijvende verandering, dan weet je nu hoe dat komt. Je was geïnformeerd en gemotiveerd, maar je werd belemmerd door een overtuiging die niet in lijn staat met de verandering die je graag zou willen.

Nu je begrijpt hoe overtuigingen je leven bepalen, sta op het omslagpunt waar ik een tijd terug ook stond: opgelucht om de verklaring te hebben gevonden voor het onvermogen om mijn gedrag en gevoelens te veranderen – maar niet wetende hoe ik van mijn belemmerende overtuigingen af kon komen. Tot ik een methode vond om die overtuigingen snel, gemakkelijk en permanent te transformeren. Sinds die tijd heb ik mezelf en een heleboel andere mensen geholpen om te worden wie ze diep van binnen al zijn. Heel. Compleet. En freaking gelukkig!

Wil je dit ook? Hier lees je alles over mijn transformatie sessies. Misschien is dat wel iets voor jou.

Geschreven door Kelly Kluve